ENERGI PÅ VASALOPPET

maurten energi vasaloppet
ENERGI PÅ VASALOPPET
 

SÅ FÅR DU ENERGIN ATT RÄCKA PÅ VASALOPPET

  1. Åk inte över din förmåga. Alla har sin gräns oavsett hur vältränad man är. Du kommer inte orka om du kör över din aeroba tröskelpuls. Det är den gräns där kroppen använder fett mest effektivt och därmed sparar på kolhydrater som är ett mer högoktanigt bränsle. Ju bättre tränad du är desto högre ligger denna aeroba tröskelpuls ditt max. Dvs du kan ta i mer under längre tid utan att “Vägga”.
  2. Ta fram en energiplan och följ den. Räkna ut hur mkt energi du behöver och se till så du får i dig minst den utspritt under loppet. Flytande eller fast föda är en smaksak. Många uppskattar en blandning. Se också till dig att få i dig vätska. Ca 0,5 l/timma.
  3. Testa inga nya produkter som du inte provat innan. Kör bara med beprövade produkter och vill du prova något nytt så testa innan flera gånger under “skarpa” förhållanden. Dvs med hög intensitet och i uttröttat tillstånd.
  4. Ladda med lagom med energi innan. Gör inte felet att skapa en orolig mage redan innan start genom att tvinga i dig kopiösa mängder kolhydrater genom en icke välbeprövad kolhydratladdning. Det är lättare än du tror att fylla på dina depåer innan. Speciellt som du antagligen inte tränar så mkt dagarna innan loppet.
  5. Stressa av, då bränner du fett lättare. En stressad människa har en sämre fettförbränning vilket för dig gör att du även vid mycket låg ansträngning under din aeroba tröskelpuls bränner kolhydrater om du är uppstressad. Så var i tid tl start, ha rutiner för dina förberedelser och gör träningen innan så du känner dig trygg i dig själv.
  6. Valla rätt. En “no-brainer”. Bättre glid och mindre bakhalt gör att du sparar energi i spåret.
 

VÅRA TESTER FÖR SKIDÅKARE

Avancerat test. (Skierg eller Rullskidor)

Detta är ett laktattröskeltest som fysiologiskt (inte prestationsmässigt) mäter din uthållighet och effektutveckling. Du får svar på var din aeroba och anaerob tröskel ligger. Två mycket viktiga mått som dels anger personliga intensitetszoner (puls och watt) men också vid vilken watt du är som mest uthållig i förhållande till tid. Aerob tröskel är den högsta effektnivå där du orkar ligga på och samtidigt ha en bibehållen och dominerande fettförbränning. Anaerob tröskel är den högsta effektnivå du kan köra på där du samtidigt har jämnvikt i bildad och borttransporterad laktat/mjölksyra. Om du har viljan och uthållighet orkar du 90 min på denna tröskel. Detta test tar ca 25 min.
 
 
Detta test mäter enkelt sammanfattat din motorstyrka. Det är en direkt fysiologisk mätning av syreupptagningsförmåga under maximal belastning. Du får också här en indikation på maxpuls. Beroende på resultat är det olika träningspass som rekommenderas. Testet tar ca 10 min.
 
 
Kombinationen av dessa två tester ger en mycket god bild av dig som skidåkare och vad du skall lägga ditt fokus på i din träning i förhållande till din målsättning samt vad du är beredd att lägga ner i tid, svett och tårar! 
 
 Vill du haka på vårt månadsabonnemang med löpande träningsprogram och tester (Aktivitus Membership) så ingår både tester och program!
BOKA TEST LÄS MER OM VÅRA TESTER LÄS MER OM MEMBERSHIP