Föreläsningar

Våra föreläsningar är uppskattade inslag på idrottsklubbar, i olika träningsgrupper, på kickoffs och på stora och små företag.

 

 

Vi erbjuder en rad teman och kan skräddarsy en föreläsning utefter dina behov. Vi besitter kunskap som är både empiriskt och teoretiskt förankrad och samtliga våra föreläsare är inspirerande och underhållande att lyssna till. Vi erbjuder egna föreläsningslokaler men kan också besöka dig på plats. 

Kontakta oss för mer information om priser och innehåll.

Vilket träningsupplägg skall man välja och när? Aktivitus berättar hur kroppens energisystem fungerar och hur och varför kroppen anpassar sig till träning samt hur man effektivast kan konditionsträna för att prestera bättre. I denna föreläsning ingår en grundläggande beskrivning av Aktivitus arbetssätt och träningsfilosofi där vi med hjälp av olika tester, erfarenhet och vetenskaplig förankring framgångsrikt kan optimera Dina träningsresultat. Föreläsare är Johan Hasselmark som själv tillhör världseliten i multisport men är även småbarnspappa samt chef för Aktivitus Stockholm.

Bristande lust att träna och leva hälsosamt? Johan Ullman (PT och läkare) beskriver hur även den omotiverade kan hitta verktyg att skapa och upprätthålla sunda vanor, hur motivationen bäst stimuleras och hur hinder på vägen kan hanteras. Personlig inspiration från tio års hälsofrämjande arbete som bl a innehåller verktyg från kognitiv beteendeteori, mental träning och positiv psykologi.

Hur springer du rätt, förebygger skador och skapar en långsiktig utveckling som löpare? Aktivitus löpcoach Emma Belforth dyker in på djupet i ämnet löpning och förklarar varför vissa individer springer fortare än andra och varför löpteknik är viktigt för både nybörjare och den riktigt erfarne löparen. Emma går även igenom hur och varför de vanligaste löparskadorna uppstår samt hur du med både rätt teknik och rätt träning bäst motverkar skador med syfte att kunna hålla högre fart, med bättre känsla under längre och längre sträckor!

Vår idrottsnutritionst går igenom de olika dieter som är mest aktuella i dagsläget, vad som skiljer dom och vad sammanför dem samt vilka filosofier och tankegångar de baseras på. Vi går också igenom de senaste rönen inom kosthållning i samband med träning och tävling, speciellt med fokus på konditionssporter.

Carl-Johan Behre, docent i medicin, bevisar med forskningsrapporter och statistik att fysisk träning är A och O för att bevara god hälsa under ett långt liv. Han berättar även om Göteborgsklassikern som han är ansvarig för, i syfte att motivera till allsidig träning på en nivå som är utmanande men ändå möjlig för de flesta att delta i. Denna föreläsning är mycket relevant för företag som vill ta tag i hälsan på arbetsplatsen med hjälp av Aktivitus och Göteborgsklassikern.

Meriterade Ultralöparen och officeren Rikard Hallgren berättar om sina löparäventyr världen över och kopplar detta till vardagssituationer och arbetsliv. Hur kan den mentala inställningen påverka utgången. I Rickards tävlingssituationer blir skillnaden tydlig, ett fullföljt eller brutet lopp. I arbetslivet och vardagen ett mer eller mindre lyckat intryck och utfört arbete.

Föreläsningen förklarar hur stress och sömnen fungerar och hur det påverkar kropp, hjärna och arbetsprestationer. Hur vi kan utnyttja stress positivt och utvecklande! Fördjupad insikt i samverkan mellan stress och sömn och dess betydelse för hälsan. Effektiva verktyg för att motverka för hög stress och främja god sömn. Johan Ullman (läkare och PT)

Johan Hasselmark tillhör världseliten i adventure racing (multisport) och vet vilken träning som gör skillnad och hur man får till ett träningspass trots bristande tid och motivation. Johan driver Aktivitus i Stockholm och träffar dagligen personer som när en önskan att må bättre och komma i bättre form med minimal effort.

Vad är kondition och hur kan jag skapa förändring och förbättring? Varför konditionsträna och hur, hälsovinster? Vi ger dig råden och knepen samt reder ut begreppen och demolerar myterna. Föreläsare Johan Hasselmark

Aktivitus löpexpert Emma Belforth (anlitad av bl.a. Göteborgs-Posten som expert inför Varvet) talar om hur du ska träna innan loppet samt vad du ska tänka på när det närmar sig. Vad ska du äta och hur mycket? Vad ska du ha på dig? Hur ska du träna dagarna innan? Hur värmer du upp och vad är klokt att tänka på under loppet? Ovärderliga tips för en del och självklarheter för andra. Better safe than sorry…

En inspirationsföreläsning som uppmuntrar till mod och nyfikenhet.

Att våga göra medvetna val Om hur små förändringar kan göra stora skillnader ”-Helt ärligt, vi lever i en fantastisk tid!” Möjligheterna att blomma ut är nästintill obegränsade. För 100 år sen fanns inte dessa valmöjligheter. Vi har byggt ett samhälle som gör att vi nu kan ta chansen!

Ta chansen att utveckla dig själv. I långa loppet blir färre sjukskrivna. Målet är att bli den person Du är tänkt att vara. Och att få göra det Du är tänkt att göra. Folk är rädda för att göra fel. Idag har vi världens möjlighet att testa! Människor kan bli för passiva av att inte följa drömmar och bidrar därmed för lite till samhället.

Så våga testa Dina drömmar och Din längtan. Sannolikheten är stor att det blir bra. Blir det bra för dig, blir det också bra för samhället. Och för jorden. Våga skala av.

Marcus Torgeby, långdistanslöparen som i 20-årsåldern valde att flytta ut i den jämtländska skogen och bosätta sig i en lappkåta. Där levde han ensam i fyra år.

En tankeväckande inspirationsföreläsning om vikten av att jobba med rörelseglädje som motivation.

Vi är fysiska varelser. Gjorda för att röra på oss. När hjärtat slår pumpas mer syre runt till hjärnan och våra tankar blir klarare. I blodet finns allt vi behöver. Tankar. Syre. Frihet. Att röra sig ger så mycket tillbaka.

Att prestera är en väg. Det finns oändligt många fler. Att jobba med rörelseglädje t ex. Maten smakar bättre. Du sorterar tankar bättre. Du sover bättre. Du blir sannolikt en klokare människa. Att göra tävlingsmomentet sekundärt. Och bredda Din motivationsbas. Markus berättar om livet och träningen i skogen och livslång daglig rörelseglädje sedan dess. Bortom prestationen.

Föreläsare är Marcus Torgeby, långdistanslöparen som i 20-årsåldern valde att flytta ut i den jämtländska skogen och bosätta sig i en lappkåta. Där levde han ensam i fyra år.

Under många år var jag en handelsresande i liv, men främst i död. 2015 diagnostiserades jag med PTSD efter flera års konstant journalistiskt/fotografisk arbete i krigszoner samt efter min pappas självmord. Sorgen kom över mig. Hopplösheten. Jag var vid liv men önskade att jag inte var det. Det enda som kändes meningsfullt var att springa. Så jag sprang. Långt, länge och utan att stanna. Att enbart få koncentrera sig på att sätta den ena foten framför den andra gav lite respit i tillvaron. Under några ögonblick kunde jag andas utan tryck över bröstet. En lång resa påbörjades med djupgående terapi och hårt personligt arbete. Mycket var svårt som tidigare hade varit en självklarhet. Varje dag oavsett hur låg jag var gav jag mig ut och sprang. Förutom människorna i min närmsta omgivning, var det löpningen som räddade mitt liv de där gångerna.

Det har gått tre år sedan livet tog den där vändningen. 10 år har förflutit sedan jag började springa. Löpningen har nu blivit en livsstil. Jag fotograferar fortfarande men har lärt mig att det förflutna kommer ikapp och när krisen är ett faktum måste man hantera den; Det går att springa sig fri, men är omöjligt att springa ifrån sig själv.

Föreläsare är Jacob Zocherman, löpare, fotograf, skribent & föreläsare, baserad under längre perioder i Afrika och Mellanöstern. Jobbar för kunder som New York Times, The Guardian, SVD m.fl.

Emma Igelström är en av våra mest meriterade och framgångsrika simmerskor i Sverige. I sin föreläsning talar hon om den tuffa resan för att hamna högst upp på pallen och livet efter idrotten.

Under sin karriär tog Emma Igelström 5 VM-guld, 13 EM-guld och slog hela 7 världsrekord. Hon kan nu efter sin idrottskarriär även titulera sig en uppskattad och efterfrågad föreläsare.

Emma Igelström förälskade sig tidigt i simningen där hon fick en stor nytta av sin stora vinnarskalle. Detta skulle vara början på ett vinnande koncept. Under sin aktiva karriär har hon tagit en mängd medaljer och slagit flera världsrekord. Hon blev dessutom den första kvinnan under 30 sek på 50 meter bröstsim. Hon visar oförglömliga TV-ögonblick som ger gåshud. I sin föreläsning berättar Emma bland annat om den hårda träningen, hur det var att ofta vara på resande fot och känslan av att vinna.

Efter sin aktiva karriär som idrottare drabbades Emma av en identitetskris. Hon beskriver i sin föreläsning hur det är att gå från idrottens värld där hon befunnit sig i hela sitt liv till att anpassa sig till ett mer ”vanligt liv”. Men med mycket hjälp längs vägen så har hon hittat tillbaka till sig själv och kan nu hantera vardagens livspussel.

Emma är idag triathlet med långdistansfokus.

Denna föreläsning riktar sig till subgrupper, cykelklubbar, kompisgäng och företag där målsättningen är att genomföra en Vätternrunda. Hur skall man utnyttja gruppens styrka? Hur bör träningen se ut? Vilka pass ger mest ”pang för pengarna”? Hur ser energiplanen ut för att orka de 30 milen? Hur bör vinterträningen anpassas efter målet? Vilka krav ställs på individ och gruppnivå för att nå ett specifikt tidsmål?

Denna föreläsning riktar sig till dig som vill veta mer om hur Aktivitus framgångsrikt arbetar med friskvård på företag. Vilka verktyg fungerar? Hur ser våra kunders behov ut och hur får man ROI? Föreläsare är Sara Danielsson Lundqvist, VD på Aktivitus AB.

En föreläsning (synonym: föredrag) är ett längre, strukturerat anförande (muntligt framförande) inför en grupp åhörare, med avsikt att presentera information eller lära människor om ett visst ämne, till exempel genom en universitets eller högskolelärare. En politikers tal, en prästs predikan eller en affärsmans försäljningspresentation kan vara av liknande karaktär som en föreläsning. Ofta förekommer föreläsningar på konferenser. Vanligtvis står en föreläsare längst fram i ett rum eller i centrum för uppmärksamheten. Föreläsaren reciterar i regel uppgifter som är av betydelse för föreläsningens innehåll. Substantivet föreläsning går att spåra till 1300-talet och kommer av latinets Lectus. Under medeltiden läste instruktörer vid universiteten upp direkt ur ursprungskällan till en klass studenter som tog anteckningar av föreläsningen.

Wikipedia.org

BOKNING OCH FRÅGOR

Carl-Johan Behre

Docent och överläkare på SU Göteborg

Johan Ullman

Läkare och personlig tränare

Johan Hasselmark

Platschef och partner Aktivitus Stockholm, tillhör världseliten i multisport

Emma Belforth

Headcoach löpning på Aktivitus

Mattias Lundqvist

Grundare Aktivitus Testklinik, SM-guld i triathlon, landsvägscykel, Mountainbike och cyclocross.

Johan Hasselmark

Platschef och partner Aktivitus Stockholm, tillhör världseliten i multisport