Friskvårdsbidrag

Aktivitus har tät kontakt med Skatteverket och vi ställer frågor gällande vårt utbud och hur vi kan guida våra kunder rätt. Vi har fått till oss att det är ett maxtak 1000kr/tillfälle att den totala summan för friskvård per anställd inte får överstiga 5000kr/år och att aktiviteten du som kund väljer ska vara en godkänd aktivitet. Vad som är godkänt ur ett friskvårdsperspektiv är upp till din arbetsgivare att svara på men enligt vår erfarenhet är aktiviteter som är antingen avslappnande eller pulshöjande godkända.

Gällande våra populära Avancerade tester (laktattröskeltester) så hamnar de enligt Skatteverket på icke godkänd aktivitet om de inte är en mindre del av och är en nödvändig del av en större tjänst. Därför kan vi erbjuda dem inom ramen för vår prisvärda coachingtjänst MEMBERSHIP (tester & träningsprogram) men inte separat då de inte får vara den huvudsakliga aktiviteten. Utefter dessa spelregler har vi sammanställt följande Q&A.

Vanliga frågor och svar om friskvårdsbidrag

Vad behöver jag ta reda på innan jag vill nyttja min friskvårdspeng?

Du behöver ta reda på din budget och om din arbetsgivare har specifika önskemål utöver de som skatteverket presenterar. Vissa arbetsgivare använder portaler för att förbeställa dina tjänster, då lägger du en order innan du kommer till oss och sedan tar med din bekräftelse och visar upp på plats i samband med att din tjänst levereras. Vissa arbetsgivare vill att du lämnar in kvitto efter att du betalat på plats och då gäller det att du tar reda på vad som är godkänt och vad som behöver specificeras på kvittot innan du kommer till oss.

Våra friskvårdstjänster

Membership Standard 
Membership Hälsa 
Membership Premium 
Löpteknikanalys med Funktionsanalys inkl 2 styrke- och rörlighetsprogram
Funktionsanalys inkl styrke- och rörlighetsprogram
Personlig Träning 
Kroppssammasättning
Kostrådgivning 

Vad ska jag välja?

Du kan läsa mer om respektive tjänst under fliken Tjänsteutbud i vår meny. Där finns alla tjänster. Känner du dig osäker på vilken eller vilka av våra tjänster som passar dig är det bara att maila eller ringa oss för rådgivning. Vi tar alltid hänsyn till individen, dina mål, hur du har tränat innan, hur ditt liv ser ut och vilken status du har. 95% av våra kunder är helt vanliga motionärer och vi tar också emot personer som är kompletta nybörjare som vill starta en resa mot bättre hälsa!

Hur gör jag när jag bestämt mig?

När du bestämt dig för vilken tjänst/vilka tjänster du vill ha så besöker du vår bokningssida. Där finns alla tillgängliga tider för våra tjänster på respektive ort. För att boka in Kostrådgivning och Personlig Träning så kontaktar du info@aktivitus.se eller vår växel 010-1309350 för att bli tilldelad en coach.

HUR BETALAR JAG MED MIN FRISKVÅRDSPENG?

Fråga din arbetsgivare hur du kan nyttja din friskvårdspeng och vilken summa som gäller. Vi finns på en rad olika friskvårdsportaler såsom Benify, Actiway och ePassi dessa beskrivs lite mer detaljerat längre ner på sidan. Är det kvitto som behövs för att lämna in hos din arbetsgivare så får du det under eller efter ditt besök och där specificerar vi personnummer, moms, tjänst och tidsaspekt helt enligt skatteverkets regler, se första stycket.

Lägg en order på Benifyportalen på den tjänst du önskar boka. När du lagt din order så får du ett ordernummer. När du kommer till oss så får du visa upp ditt ordernummer och ditt ordervärde som referens för din betalning. Din order är giltig 12 månader från inköpsdatum.

ePassi kan du antingen välja ett av våra snabbval och sedan boka in motsvarande tjänst på vår hemsida. Du kan även själv välja vilken summa du vill spendera hos oss redan i din ePassi-app/hemsida. Du kan närsomhelst lägga din order, både före bokning och på plats hos oss. Sedan kommer ePassi säga att din order bara är giltig i 2 veckor men det stämmer inte utan du kan i lugn och ro invänta din bokade tid för ordern är giltig i 12 månader från orderdatum. När du kommer på plats visar du upp ditt kvitto som referens för din betalning.

Lägg en order på din Actiway på den tjänst du önskar boka. När du lagt din order så får du ett ordernummer. När du kommer till oss så får du visa upp ditt ordernummer och ditt ordervärde som referens för din betalning. Din order är giltig 12 månader från inköpsdatum. Är det något som saknas i utbudet på Actiway som är en godkänd aktivitet eller att din friskvårdspeng inte räcker till det du önskar och vill delbetala kan även vi som leverantör dra pengar från din Actiway efter att du varit på plats. Berätta det i samband med att du är hos eller i kontakt med oss så ordnar vi det.

Jag är jättesent ute och vill inte låta min friskvård brinna inne, vad gör jag?

Har du en portal att handla igenom så är det enkelt. Lägg bara en order på det du vill och boka sedan i lugn och ro in din tjänst inom 12 månader. Behöver du kvitto till arbetsgivaren så ring in eller maila till oss så ser vi till att du kan förbetala önskad tjänst via faktura och du får ett kvitto på detta till din arbetsgivare. Sedan kan du i lugn och ro boka in din tjänst på andra sidan året.

 

Vad kan jag göra inom ramen för Personlig Träning?

Vår personal sitter tillsammans inne på väldigt mycket kunskap och erfarenhet. Historiskt sett har Personlig Träning mestadels hänt i gymmiljö. Vi vill verkligen slå ett slag för att ni använder er friskvårdspeng för att ta tillvara på vår personals expertis även inom andra områden, vi kan självklart även hjälpa dig i gymmet. Du kanske håller på med Zwift? Då kan du få coaching i detta. Du kanske vill ställa frågor om hur du ska ladda upp inför ditt lopp? Då kan en kostrådgivare eller en coach i den gren du vill tävla svara på detta. Du kanske kommer till oss för att göra avancerat test och gillar att lägga upp din träning men vill bolla ditt upplägg med någon av våra coacher? Vill du att en coach följer med dig på ett långpass? Är du standardkund och vill få justeringar i ditt program efter halva tiden? Du kanske vill bolla vilka lopp du borde satsa på nästa säsong eller hur du ska få ihop livspusslet. Se det som tid tillsammans med någon som spenderat mycket tid artt läsa forskningsartiklar och att skapa erfarenhet på ämnet.

Vår vanligaste fråga: Kan jag betala mitt Avancerade test med friskvårdspeng?

Svaret är tyvärr nej. Vill du köra ett Avancerat test och VO2max med ditt friskvårdsbidrag så välj MEMBERSHIP, då ingår både testerna OCH träningsprogram. Mer eller mindre detaljerat. Och detta kan du betala med ditt FRISKVÅRDSBIDRAG.

Det finstilta: Vi önskar att vi kunde säga annorlunda då vi vet att pulsbaserad konditionsträning verkligen bidrar till en förbättrad kondition och hälsa. Skatteverket har dock sagt sitt och vi får respektera de regler som gäller. Avancerat test, VO2 max är just nu på listan över icke godkända aktiviteter, vi har fått indikationer på att listan kommer slopas men då först 2022. Viktigt att komma ihåg i detta att även om ditt friskvårdsbidrag inte kan användas till just detta så är det en grymt bra investering till dig själv. Du kan välja att haka på vårt membershipgäng för att kunna få siffrorna du är ute efter OCH en coach som omsätter dina siffror till träningspass. Se gärna också på vår lista med godkända aktiviteter och fundera på vad du skulle behöva ytterligare för att bli ännu bättre nu när du ändå har lyxen att få ett friskvårdsbidrag! Skulle det vara toppen att få ditt löpsteg analyserat för att kunna springa mer ekonomiskt och skadefritt? Skulle det vara toppen att ta den där PT-timmen för att hitta något att göra i gymmet eller i vardagsrummet för att bli en bättre skidåkare? Eller varför inte nyttja Skid-PT på snö? Din PT-tid kan även användas för träningsrådgivning gällande Zwift, prestationsfrågor mm. Är det inte dags att se över kosten? Om du lägger väldigt mycket tid, energi och pengar på din träning så kommer du bli förvånad över hur mycket en kostomläggning för att optimera intaget efter det du vill och behöver gör för din utveckling. Tänk outside the box, friskvårdspengar är bonuspengar som förbättrar dig.

Vi svarar på dina frågor om friskvårdsbidrag idag!