GRATTIS ALLA SOM HAR HÄLSOBINGO PÅ JOBBET

Grattis alla som har hälsobingo på jobbet – vi behöver röra oss mer.

Jag vill inte förringa din upplevelse av din ätstörning utan vill bara påtala att risken med inaktivitet och arbetsgivare som inte är med och tar ansvar får långt mycket större konsekvenser både för individen och samhället, skriver Sara Danielsson Lundqvist, sjuksköterska och VD för Aktivitus.

Det är tvärtom direkt farligt att inte motivera och inspirera till mer rörelse på arbetsplatsen. All forskning pekar åt samma håll, svenskarna blir allt fetare och konditionen sjunker för varje år. Risken för välfärdssjukdomar ökar och det är bara en tidsfråga innan sjukvården blir fullkomligt överbelastad av folk med beteende-förvärvad diabetes, högt blodtryck, hjärtinfarkt, blodpropp och inte minst depression som visat sig överrepresenterat bland människor som inte rör sig eller rör sig för lite.

Jag ser en stark trend i samhället där arbetsgivare börjat ifrågasätta den traditionella företagshälsovården som arbetar reaktivt med att behandla redan uppkomna krämpor och sjukdomar. Istället ökar efterfrågan på proaktiv friskvård där man, på individens villkor, skapar förändring med avsikt att höja hälsostatusen. Och, märk väl, då menar jag både den fysiska och den psykosociala hälsan då detta hänger ihop och inte ska skiljas åt.

Risken för välfärdssjukdomar ökar och det är bara en tidsfråga innan sjukvården blir fullkomligt överbelastad av folk med beteende-förvärvad diabetes, högt blodtryck, hjärtinfarkt, blodpropp och inte minst depression som visat sig överrepresenterat bland människor som inte rör sig eller rör sig för lite.

I mitt arbete träffar vi dagligen personer som fått hjälp att ta steget mot en bättre hälsa, som mår bättre än någonsin och som definitivt inte klarat omställningen och förändringen på egen hand. Personer som på ett år förbättrat konditionen med 25 procent och som tagit sig tagit sig från riskgrupp till friskgrupp. Som plötsligt orkar arbeta en åtta timmars arbetsdag och som orkar leka med sina barn på eftermiddagen. Detta tack vare en arbetsgivare som aktivt tar ansvar för och bryr sig om sina medarbetare. Som förstår att en tydlig hälsostrategi är en viktig del i bolagets positiva resultat och som har en avgörande betydelse vid nyrekrytering.

Individuell plan

Jag vill med ovan inte förringa din upplevelse av din ätstörning utan vill bara påtala att risken med inaktivitet och arbetsgivare som inte är med och tar ansvar får långt mycket större konsekvenser både för individen och samhället. Jag tycker absolut att man ska ha en individuell plan för varje enskild medarbetare där man möter upp och stöttar utifrån enskilda behov och önskemål. Att erbjuda en löpgrupp och förvänta sig att alla ska vara med och delta i denna är direkt förkastligt. Prova istället att erbjuda en promenadgrupp parallellt och se utfallet. Det viktiga är att folk rör på sig mer och sitter stilla mindre. Grattis till alla som arbetar på en arbetsplats där motion och träning uppmuntras – detta är framtidens arbetsplatser.

Sara Danielsson Lundqvist, sjuksköterska och VD för Aktivitus

Grattis alla som har Hälsobingo på jobbet! (Göteborgs-Posten 210223)

Kontakta Sara idag
X