Psykiska ohälsan ökar
Sveriges psykiska ohälsa kostar årligen 5% av vår BNP. Regeringen gjorde en fördjupad studie och undersökning för ett par år sedan för att gå till botten statusen på den psykiska ohälsan och för att sätta en strategi med avsikten att förbättra statusen. Nedan är något av det man kom fram till och vi väntar fortsatt på att frågan ska lyftas högre upp i priolistan bland politikerna;
- 18 000 barn går inte till skolan i Sverige idag pga psykisk ohälsa
- 10 miljarder kronor har satsas på åtgärder mot psykisk ohälsa under tio år ändå har ohälsan ökat
- Mellan 2009 och 2018 har utgifterna för psykisk ohälsa i sjukförsäkringen mer än fördubblats
- Psykiatriska diagnoser står idag för 70% av kostnaderna för sjukfrånvaron
- En rapport från World Economic Forum (2011), uppskattar de direkta samhällskostnaderna för psykisk ohälsa till cirka 3 600 miljarder kronor i världens utvecklade ekonomier under 2010. Till detta tillkommer de indirekta kostnaderna som antas uppgå till cirka 7 300 miljarder kronor. Fram till och med år 2030 väntas kostnaderna snabbt växa till cirka 8 700 miljarder respektive 17 700 miljarder kronor.
- Försäkringsbolaget Skandia har uppskattat att den psykiska ohälsan kostade det svenska samhället omkring 142 miljarder kronor under 2010 och att denna kostnad kommer att uppgå till cirka 345 miljarder kronor år 2030.
- Europeiska Unionen (EU) och World Health Organization (WHO) publicerade 2018 en rapport som bl.a. behandlade utvecklingen av antalet personer med psykisk ohälsa i Europa. I denna beräknas den totala kostnaden för Sverige 2015 till 21,7 miljarder euro, närmare 5 procent av bruttonational-produkten (BNP). Direkta kostnader i hälso- och sjukvårdssystemet beräknades uppgå till 5,7 miljarder euro och direkta kostnader i socialförsäkringssystemet till 7,5 miljarder euro. De indirekta kostnaderna, främst kopplade till arbetsmarknaden, uppgick till 8,5 miljarder euro.
Aktivitus lösning för individ och näringsliv: “Aktivitus metod” där vi arbetar kontinuerligt med positiv förstärkning i samband med livsstilsförändringar. Vi förbättrar på detta sätt den fysiska och psykiska hälsan hos individen och sänker därmed sjukfrånvaro och sjuknärvaro vilket leder till bättre produktivitet och lönsamhet för bolaget. Har ni råd att fortsätta vara passiva?!
Kontakta Sara idag