SÅ ÖKAR NI NYTTJANDET AV FRISKVÅRDSBIDRAGET

Aktivitus Membership

Friskvårdsbidraget utgör en förmån utan skatteeffekter för arbetsgivare att erbjuda sina anställda. Det primära målet är att främja hälsa, energi och välbefinnande hos medarbetarna, vilket förväntas resultera i minskad sjukfrånvaro och ökad trivsel samt engagemang på arbetsplatsen.

 

Erbjud ett generöst friskvårdsbidrag

Ge dina anställda ett generöst friskvårdsbidrag. Som arbetsgivare har du möjligheten att erbjuda upp till 5 000 kronor skattefritt i friskvårdsbidrag per år. Det är du som arbetsgivare som beslutar om storleken på bidraget.

Enligt data från Epassi, baserat på över 1 000 arbetsgivare, ligger genomsnittet på cirka 2 500 kronor per år per anställd. Statistiken visar tydligt att ett högre bidrag ökar engagemanget bland personalen, vilket i sin tur leder till friskare och mer alerta medarbetare.

I Den Stora Studien om Personalförmåner 2023 frågade Epassi anställda runt om i landet varför de inte utnyttjade sitt friskvårdsbidrag. En majoritet angav att “Summan räcker inte för att täcka kostnaden för de tjänster jag är intresserad av” som den främsta anledningen till att de inte tog del av bidraget. För att säkerställa att detta inte hindrar utnyttjandet av friskvårdsbidragen inom er organisation, bör ni överväga att justera förmånsvärdet och eventuellt höja det vid behov.

 

Gör det enkelt att använda bidraget

För att få fler att använda bidraget är det viktigt att den administrativa delen är så enkel som möjligt för medarbetaren. Med Epassi, Benify, Wellnet eller liknande som friskvårdspartner är det enkelt att nyttja friskvårdsbidraget – för både medarbetare och arbetsgivare. Medarbetarna behöver inte lägga ut egna pengar eller samla på kvitton och organisationen behöver inte spendera tid och resurser på att administrera dessa utlägg för personalstyrkan. Du som arbetsgivare slipper alltså kvittoadministrationen, får allt samlat på en faktura, och kan följa personalens användning och statistik i realtid.

 

Informera medarbetarna hur de nyttjar sitt bidrag

Är informationen om hur man utnyttjar friskvårdsbidraget lätt att hitta i er organisation? Ingen har energi att söka igenom hela intranätet, så se till att eventuella riktlinjer och instruktioner är enkelt åtkomliga.

Det är också viktigt att regelbundet påminna medarbetarna om att de har tillgång till dessa medel. En vanlig anledning till att förmånliga erbjudanden inte utnyttjas är helt enkelt att man inte är medveten om deras existens. En framgångsfaktor för att maximera användningen av friskvårdsbidraget är att kontinuerligt påminna och skapa medvetenhet kring förmånen.

Enligt data från Epassi, baserat på över 900 000 användares användning av bidraget, visar det sig att användningen ökar när medarbetarna får regelbundiga uppdateringar om sitt saldo genom Epassis inspirationsmail. Detta stöds även av resultat från Den Stora Studien om Personalförmåner 2023: 75% av Sveriges arbetstagare anser att påminnelser i förmånsappar är en betydande fördel som hjälper dem att planera sin förmånsanvändning.

 

Prioritera hälsa genom en Temadag med Aktivitus

Ett rekommenderat tillvägagångssätt för att motivera personalen att ta del av friskvårdsbidraget och främja en aktiv livsstil är att arrangera en temadag om motion och hälsa i samarbete med Aktivitus.

Under denna dag kan ni inkludera:

  • Inspirerande föreläsningar
  • Utbildningar
  • Hälsotester (Aktivitus)
  • Tävlingar
  • Prova-på-träning

Ju mer medarbetarna engagerar sig desto större fördelar får du som arbetsgivare tillbaka. Det är en investering i både medarbetarnas hälsa och företagets välmående.

 

Se till så att bidraget endast går till godkända friskvårdsaktiviteter

Friskvårdsbidraget omfattar ett brett spektrum av aktiviteter – från fotboll, CrossFit och skidåkning till judo, ridning, golf, tennis och personlig träning. Dessutom ingår andra hälsofrämjande aktiviteter såsom stresshantering, massage, kostrådgivning och rökavvänjning i bidraget.

Det kan dock verka som att möjligheterna är oändliga när det gäller att använda bidraget, men det finns vissa begränsningar för vad som faktiskt räknas som friskvård. Därför är det viktigt att arbetsgivare är medvetna om vad som är tillåtet och att sprida denna information till medarbetarna för att undvika missförstånd. Här har vi sammanställt information om vad som inkluderas i friskvårdsbidraget. Ta del av den och vidarebefordra gärna till alla medarbetare för att säkerställa att alla är informerade om reglerna.

Genom att använda ett system som eliminerar risker och förenklar processen för medarbetarna ökar chansen att bidraget faktiskt används. Med Epassi som friskvårdspartner, som har ett stort antal anslutna leverantörer, blir det dessutom enkelt för medarbetarna att endast använda bidraget till godkända aktiviteter och undvika eventuella missförstånd.

 

Utse en hälsoinspiratör på arbetsplatsen

Ge en redan motiverad medarbetare möjligheten att leda vägen! När en kollega är hälsointresserad blir det lättare att inspirera resten av arbetsgruppen. Utse därför en hälsoinspiratör på arbetsplatsen.

Att vara hälsoinspiratör innebär att förmedla kunskap och inspiration om hälsa, inte bara för att förebygga sjukdom utan också för att främja fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande.

Läs mer NYHETER om friskvård och hälsa.

Källa: Epassi

SÅ HÄR FUNGERAR LÖNSAM FRISKVÅRD FÖR FÖRETAG

 

X