PROAKTIVT HÄLSOARBETE GER STORA FÖRDELAR I DET LÅNGA LOPPET

Friskvård lönar sig

– Som arbetsgivare har du möjlighet att bli framtidens arbetsgivare redan idag genom kloka investeringar i dina medarbetares hälsa och genom att arbeta proaktivt istället för reaktivt. Detta säger Sara Lundqvist, VD på Aktivitus.

Av gammal vana genomför många bolag hälsoundersökningar på regelbunden basis. Vad är då syftet? För många är det att få en värdemätare hur bolagets sammantagna hälsostatus ser ut, för andra kan det vara att fånga upp personer med ohälsa för att sedan agera på den. I en del branscher är det lagstadgat med hälsotester.

Att mäta hälsostatus är bra men det reaktiva förhållningssättet lämnar mycket övrigt att önska, enligt Sara Lundqvist, VD på Aktivitus. Hon menar att man i stället bör göra hälsotester med syfte att skapa motivation till förändring och förbättring. Att aktivt ta ansvar för sina medarbetares hälsa genom att stötta dem och ta hänsyn till individuella skillnader och förutsättningar.

-På Aktivitus har vi en metod som bygger på 20 års erfarenhet av att coacha motions- och elitidrottare. Där handlar det om att göra en nulägesanalys (fysiologiska tester), sätta en individuell plan framåt (träningsupplägg) och följa upp regelbundet för att sedan göra nya tester och där påvisa förbättringar vilket leder till ökad träningsmotivation. Dessutom tillkommer tävlingar som den slutgiltiga prövningen och motivet till uppoffringarna.

– På samma sätt arbetar Aktivitus med företagshälsa. Vi gör regelbundna hälsotester där vi träffar varje medarbetare ute på arbetsplatsen som då får sin fysiska och psykiska hälsa uppmätt. Vid dessa tillfällen ingår också motiverande coaching med målformulering/plan och återkoppling på tidigare satta mål. Själva tävlingen är sedan arbetslivet och det så kallade livspusslet som blir roligare och enklare att hantera med god hälsa, kondition och styrka.

Detta proaktiva arbetssätt leder, enligt Sara Lundqvist, till förändring, dvs. förflyttning av individer från riskgrupp till friskgrupp, förbättring av kondition, blodtryck och blodfetter. Detta i sin tur leder till ökad stresstålighet, ökad produktivitet och minskad sjukfrånvaro. Det ger i sin tur företaget ökad lönsamhet och det erbjuds en mer attraktiv arbetsplats där inte bara lönen är ett förhandlingsmedel.

– Idag är det viktigt att jobba med ert varumärke som arbetsgivare – employer branding – och ett sätt att göra detta är att garantera att ni tar hand om era medarbetare på ett bra och hållbart sätt. Det är dyrt att nyrekrytera och dyrt att arbeta reaktivt så undvik det. På kort och lång sikt. Investeringen från bolaget är inte större än att arbeta reaktivt men vinsterna blir ofantligt mycket större!

#hälsoekonomi
#varsmart
#friskvårdiställetförsjukvård

FÖR MER INFORMATION KONTAKTA SARA LUNDQVIST, VD AKTIVITUS

 

X